Op zoek naar meer informatie over je proefpakket? Dan ben je hier op het juiste adres!
Technical sheets, achtergrond informatie, links naar de wijnhuizen, enzvoorts! Laat het vooral weten als je iets wilt weten wat niet op deze pagina te vinden is. Bij MICU nemen we je mee op avontuur!
Samenstelling
In dit wijnpakket vind je 6 wijnen, uit 3 verschillende wijnregio’s van 3 verschillende wijnhuizen. Een rondreis door Roemenië in het klein en bij jou thuis. Bij MICU vinden we het belangrijk dat je unieke wijnen kunt drinken voor een scherpe prijs en dat elk pakket een goede balans heeft tussen verschillende wijnstijlen.
Hieronder kun je meer lezen over:
Cuvée Petit Sauvignon Blanc van Crama Avincis
Babeasca Neagra van Crama La Sapata
URME Cuvée Red van Familia Darabont
Daarnaast een korte beschrijving van de regio’s waar deze wijnen vandaan komen.
Mocht je op zoek zijn naar nog meer informatie, stuur ons dan even een berichtje!
Cuvée Petit
Deze volle en tegelijkertijd frisse Sauvignon Blanc wordt een ‘kleine blend’ (cuvée petit) genoemd, omdat het een mix is van 15% Sauvignon Blanc gerijpt op Frans eikenhout én 85% gerijpt in stalen silo’s. Door de 6 maanden houtrijping ontstaat er een rond, vol en romig mondgevoel bij het drinken van deze wijn. Een perfecte fundering voor de meer typische fris, knisperende tonen van de rest van de blend.
Alle druiven zijn met de hand geplukt en worden met zorg uitgekozen voor de premium lijn van Crama Avincis. Kleine kratten zorgen ervoor dat de druiven niet onder hun eigen gewicht bezwijken. Koeling voor 24 uur na het plukken van de druiven zorgt ervoor dat de beste condities worden gecreëerd voor het persen.
Bij het inschenken van deze wijn zul je een licht-gele gloed met groene tonen in deze wijn kunnen onderscheiden. Frisse en uitgesproken aroma’s van grapefruit, passievrucht, meloen, witte perzik en vlierbloesem.
Deze wijn kun je gerust 3 tot 4 jaar laten liggen en zal daarmee ronder en tropischer worden qua smaakprofiel. Hou er rekening mee dat gedurende deze periode de aciditeit van de wijn zal afnemen en daarmee ook haar frisheid. MICU heeft recentelijk een Cuvée Petit van 6 jaar oud gedronken welke nog heerlijk was om te drinken, maar waarin de rijpere fruittonen en houtrijping van de wijn uitgesprokener waren dan de knisperende frisheid die zo kenmerkend is voor Sauvignon Blanc.
In het warmere zuiden van Roemenië zijn frisse, witte wijnen niet altijd eenvoudig om te maken. Gelukkig heeft Crama Avincis met Andrea Previtali een zeer ervaren Italiaanse wijnmaker in dienst. Door kennis op te doen in zowel Piemonte, Italië als Napa Valley, Amerika en Nieuw Zeeland is hij in staat om deze unieke stijl voort te zetten voor het wijnhuis.
Hoewel het aantal zonuren oploopt in de afgelopen jaren en ook Crama Avincis de komende decennia zich zal moeten aanpassen aan de klimaatverandering, ziet Andrea de ontwikkelingen rooskleurig in. De kavels van het wijnhuis liggen verspreid door de heuvels van de Dragasani-regio waardoor het relatief eenvoudig is om tijdens het blenden de juiste samenstelling voor de wijnen te vinden. Deze luxe-positie die vakkundig gecreëerd is door het team van Crama Avincis biedt een rooskleurig toekomstperspectief waar we nog lang plezier van zullen hebben.
Meer weten over Crama Avincis? Binnenkort komt er een blog online over de twee weken waarin MICU heeft meegewerkt gedurende de oogstperiode van oktober 2023. Hou onze blog-pagina in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte wordt gehouden.
Babeasca Neagra
“Baba.. wat?!” Ja, de Roemeense taal lijkt niet altijd even toegankelijk. Wat echter de zaak wat eenvoudiger maakt is dat het Roemeens gesproken wordt zoals je het schrijft. Je kunt dus vrij letterlijk de klanken volgen die geschreven worden - mits je deze klanken kent. Foenetisch op z’n Hollands spreek je dit uit als ‘baabeejèscah neejègrah’. Prachtig toch?
Deze donkerrode parel uit het oosten van Roemenië is een ecologische wijn met wilde vergisting. Een kleine hoeveelheid sulfiet wordt toegevoegd om de wijn te stabiliseren en doorvergisting of onwelkome disbalans tegen te gaan. Dit is met name prettig voor het bewaarpotentieel van de wijn en om een grotere zekerheid te geven dat de wijn stabiel blijft nadat deze op fles is gegaan.
Deze lokale druifsoort vind je ook in Moldavië en is een afsprong van de Georgische druif Saperavi die je ook veel in de regio tegenkomt. De Babeasca Neagra is een zeer fruitige en geurige druifsoort met tonen van vers rood en zwart fruit. Met een robijnrode kleur en tonen van pruim, zwarte kers en wat kruidigheid - noodmuskaat, kruidnagel - een heerlijke robuuste wijn.
La Sapata is een ecologisch project van wijnmaker Roberto di Filipo - tevens en Italiaan. Met ruim 38 jaar ervaring in het vak en een eigen wijngaard in Umbria, Italië, weet hij zijn experimentele project in het oosten van Roemenië vorm te geven. Als onderdeel van Crama Delta Dunarii (Wijnhuis van de Donau Delta) brengt hij deze pure, ongefilterde wijnen op de markt.
Roberto is een echte gepassioneerde wijnmaker die zoveel mogelijk lokaal werkt - een van de vereisten van het ecologische label. Te paard gaat hij de wijngaarden in en huurt hij vooral locals in om samen met hem de wijngaard verder vorm te geven.
Cuvée Red
Naast een internationale druifsoort en een lokale druifsoort brengt de Cuvée Red van Familia Darabont beiden werelden samen in een fantastische blend van Merlot, Cabernet Sauvignon en Feteasca Neagra. Een heerlijke allemansvriend, toegankelijk, maar met body en een volle smaak van rood fruit, vanilla, pruimen en lichte aardse tonen. Een bijzonder goede balans die je in Roemenië enkel in de beste restaurants zult tegenkomen.
Alle drie de druifsoorten zijn apart van elkaar gerijpt voor zes maanden op zowel Franse als Roemeense eikenhouten vaten. Dit geeft de wijn een complexe, volle rond mondgevoel met een elegante neus van bosfruit en rijp zwart fruit. Met rijpende tannines en een soepele en lange afronk zal deze wijn je nog wel even bijblijven.
Betty Darabont wordt gezien als één van de veelbelovende jonge wijnmaaksters in het land en is daarnaast ook nog bezig met het behalen van haar Master of Wine. Ieder jaar gaat ze met veel lef en passie weer nieuwe projecten aan die haar helpen om grote sprongen in kwaliteit te bereiken in een relatief korte periode. Hoewel er al drie generaties wijn wordt gemaakt in haar familie is Betty de eerste die dit op grotere en professionele schaal vormgeeft. En met succes.
We hopen bij MICU nog veel met haar te kunnen beleven de komende jaren, want dit smaakt naar meer!
Familia Darabont bevindt zich in het noord-westen van Roemenië nabij de Hongaarse grens. Dit is een heuvelachtig gebied, maar over het algemeen een stuk lager gelegen dan haar oostelijke buren in Transylvanië. Hierdoor worden er in Crisana ook prachtige, volle rode wijnen geproduceerd.
Door de ligging tussen bergketens in het noorden (grens met Oekraïne) en het zuiden (Roemeense Carpathen) bestaat ook hier de grond veelal uit vulkanische rotsgrond, rijk in mineralen zoals ijzer en zout. Deze unieke samenstelling en blend van verschillende karakteristieken zorgt ervoor dat men qua wijnstijl veel uiteenlopende kanten op kan. Een perfecte omgeving voor een avonturier, zoals Betty.
Wil je meer lezen over wijnland Roemenië? Ga dan naar onze blogs!